De oorsprong ligt bij de Japanse theeceremonie in de oude Japanse zen-cultuur.
Wat is Raku, zoals wij die kennen?
De Werkstukken zijn vooraf in de gewone keramiekoven biscuit gestookt. Het mooiste resultaat krijg je wanneer gestookt wordt op maximaal 900 graden. Dan worden de werkstukken overgoten met speciale Raku-glazuur. Wanneer dat droog is gaat het werkstuk in de speciale Raku-oven en wordt in ongeveer 45 minuten opgestookt tot +/- 1000 graden.

Daarna worden met een tang de hete werkstukken uit de oven gehaald en door die temperatuurschok gaat de glazuurlaag scheurtjes vertonen.
Na 30 seconden (afhankelijk van het werkstuk) worden de werkstukken in een zaagsel- of stro- ton gelegd. Zodra het zaagsel brand wordt de ton afgesloten en dooft de vlam maar er ontstaat veel rook. Deze rook dringt in de scheurtjes van het glazuur waardoor het craquelé effect ontstaat. Na een half uurtje halen we de voorwerpen uit de ton en spoelen we het roet eraf en zien we hoe het eindresultaat is geworden!

Raku stoken 29 april 2017 (© Ardy Schrauwen van Doren / Bernadet van Doren)
Raku en pitfire stoken april 2017

Raku en pitfire stoken april 2016

Raku  april 2015


Algemene beelden